måndag 6 juli 2015

Någon att följa - Hanna Gadban

Läste i senaste Dagens Samhälle om författaren Hanna Gadban, hur hon kritiseras för sina uttalanden och hur hon strider för att nå fram med sin syn på förtryck.

Att bära slöja, visst måste det vara okej, Hanna säger att det är förtryck - i grund och botten är det förtryck och slöja för barn vill hon ska förbjudas.

Jag håller med henne och hejjar från mitt hörn. För förtryck är just det, när man gör något för att man vill bejaka någon annan. Och gör man det inte så blir man kritiserad. Som förtryckt tror man sig göra val, men egentligen är valen bara utfall av vad strukturen byggt upp.

Att motivera förtryck med religonsfrihet kan jag tycka är ganska ironiskt. För det är ju just vad förtrycket inte ger - frihet att välja hur du tror, frihet att välja någonting. Kanske det borde finnas skoluniform? Den lösningen skulle kunna vara bra för barn i ekonomiskt utsatta familjer i och med att skoluniformen i Sverige borde betalas av skolan - som ju ska vara kostnadsfri...
För inte är det bara slöjan som är förtryck - modet är också det, av ett västerländskt slag. 

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Rågången mellan frihet och anpassning till kulturen är smal. Jag har träffat muslimska kvinnor som anser oss västerländska som mer förtryckta än de själva. Att jämt vara fräsch och bli bedömd...

Jag tror att muslimska flickor tar på slöjan vid nio år. Är den frihet eller förtryck? Personligen sörjer över dem. Och önskar att ingen ska bära slöja. Utom vid badhairdays.

Lite ironiskt kan man påpeka att långt fram i tiden så bar gifta kvinnor även hos oss "fruhätta". En mössa som dolde håret. Nunnor bär slöja.

lotta. sa...

Håller med dej att det är problematiskt att säga vem som är förtryckt och vem som inte är det, men det är också det som gör det intressant...