söndag 5 juli 2015

Vad finns vid regnbågens slut - ett asylboende i Surahammar?

Om man frågar min dotter vad regnbågsflaggan symboliserar så svarar hon: Att alla ska få vara kära i den dom vill och få gifta sej med den dom vill och ha på dom kläder dom vill.

Enkelt, kort, precis vad jag också vill.

VLT berättade för ett tag sen om ett asylboende i Surahammar var föreståndaren bestämt sig för att det ska flaggas med regnbågsflaggan. Fin tanke men kanske inte rätt plats tycker jag.
Tycker tydligen inte de boende heller eftersom de halar ner flaggan och förstör den - men seni där har föreståndaren ett äss i rockärmen - hon beställer fler flaggor, fem för att va exakt...

Är det så viktigt att det på ett asylboende ska flaggas med regnbågsflagga? Är det inte viktigare att jobba med människorna där och öppna sinnen, informera så att dom boende kanske en dag kommer fram och säger - nu är vi redo för flaggan!
För jag hoppas att det finns fler värderingar än flaggan på boendet - att man jobbar för medvetenhet. Att man jobbar för att förklara att vi står för det flaggan symboliserar.

Men att tvinga någon att ha flaggan i topp när det är så långt ifrån kulturen är inte rätt. Helt ok att ha flaggan på kontoret. Ett absolut måste att jobba utifrån värderingarna. Men vissa saker tar tid. Vi tvingar inte heller dom asylsökande kvinnorna att ta av sig slöjorna i de fall de bär dem men vi ska jobba för att göra alla medvetna om dom val som dagligen görs.

Tvång är sällan bra, sprid kunskap istället och ge upp onödiga strider...

Inga kommentarer: